Header image  
de wandelsite van
Wim Alberts en Hedzer Kooistra
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 
Het Pieterpad

5e etappe

Rolde-Schoonloo 19 km
Zaterdag 15 Januari 2000

Vandaag voor de verandering met de auto naar ons startpunt Rolde.  En Hedzer had zijn digitale camera mee. Met onbeperkte mogelijkheden zo lijkt het. Je moet alleen wel een PC thuis hebben, anders kun je er niet zoveel mee. Maar dat hebben we gelukkig.We rijden eerst door naar Schoonloo, waar we een fiets neerzetten. Wim is straks na afloop de ‘gelukkige’ om de auto uit Rolde weer op te halen. 

Als we in Rolde bij het oude station de auto uitstappen, belooft het weer veel goeds. Het is fris, maar het weer ziet er vriendelijk uit. Bewolkt, wat zon en weinig wind. Echt wandel weer dus. Vandaag een etappe, alweer de 5e, naar Schoonloo. Dwars door Boswachterij Gieten, langs de rand van het Lange Veen - de naam alleen al - en door  Boswachterij Borger. Een vrij groene route dus. Het is nu 10.45 uur.We lopen langs de noord- en oostkant van Rolde. Imposant blijft de grote Hervormde Kerk waar we omheen lopen en even verder twee hunebedden vlak achter elkaar.  Hoe is het mogelijk dat mensen dit voor elkaar gekregen hebben.

Een kilometer of twee lopen we over het oude railbed van het voormalige spoorlijntje Assen - Rolde - Stadskanaal in de richting van Anderen. Het railbed is duidelijk te onderscheiden, maar van rails en biels geen spoor.  We zijn verrast als we de Koelandsdijk kruisen. Warempel! In het asfalt zijn de ‘ijzeren spoorstaven’ nog zichtbaar. Het kostte kennelijk te veel tijd en geld die weg te halen. Of zou het een lokkertje zijn. We vervolgen het ouder railbed. De machinist die hier vroeger op en neer reed met zijn locomotief moet van de omgeving en het uitzicht genoten hebben. Want het is prachtig. Nu nog slechts in gebruik door wandelaars en wat ‘paardenmeisjes’ die we tegen kwamen.

Bij Anderen gaan we richting zuiden over geasfalteerde wegen en weggetjes. Niet opzienbarend. Het is een noodzakelijk kwaad omdat de weg Rolde - Gieten gekruist moet worden. Als we het viaduct gepasseerd hebben slaan we rechtsaf Boswachterij Gieten in. Weiden, heide en bomen. Veel groen. We kijken onze ogen uit. Ook naar het pad waar wij op lopen, want op sommige plaatsen  kun je tot je enkels in de blub wegzakken. Het heeft de afgelopen dagen kennelijk veel geregend. In heidevelden voor het vennetje Zwarte water lopen schapen rond om het gras weg te happen. Zo blijft het een heideveld. De schapen zien kennelijk onze fototoestellen want ze komen met z’n allen naar ons toe. We besluiten om dan maar een paar foto’s van ze te maken. We kunnen daar niet omheen. Eentje heeft prachtige horens en steelt de show. Enkele kilometers verder zien we een ‘opening’ in de bosrand. Daar begint het Lange Veen. Terwijl we stilstaand de omgeving bekijken, ziet Wim twee reeën in het bos. Ongeveer 50 meter achter Hedzer. En wat doe je dan? Je attendeert Hedzer hierop. En wat doe je dan als ree? Je smeert hem. We zagen ze niet meer.

Enigszins teleurgesteld lopen we verder. Maar dan zien we de reeën opnieuw. Ze zijn niet veel dieper het bos in gegaan, nee.....ze lopen gelijk met ons op. Na een meter of honderd lopen ze richting bospad waar wij op lopen. We staan stil om te kijken, terwijl de reeën op hun gemak twintig meter voor ons blijven staan op het bospad. Met een hooghartige blik bekijken ze ons. Zulke wandelaars hebben ze eerder gezien. Een prachtig gezicht. We vergeten om een foto te maken. De reeën lopen dan snel het bos weer in en verdwijnen. We zien ze niet meer terug vandaag. Dus ook geen foto. We komen aan de bosrand, waar het Lange Veen begint. Mooie vergezichten over het veen. We beginnen aan een lang recht pad welke de grens vormt tussen het bos en het veen. Na een kilometer of twee lopen we Boswachterij Borger in.  Opvallend de vele door de mens gevelde naaldbomen. Houtproductie of groeikap? We weten het niet.

De drukke weg Rolde - Borger moeten we oversteken, om vervolgens aan de andere kant het bos weer in te duiken. Wat een groene wereld vandaag! We hebben niet eerder in zoveel bos gewandeld als vandaag. Maar het is wel erg mooi. We lopen om de vennetjes Hoefijzer en het Meindersveen. Staalblauw water, bruin lang gras en groene naaldbomen. We kijken onze ogen uit. We zitten nu op een kilometer of drie van ons einddoel Schoonloo. Nog steeds goed wandelweer en droog! Na het doorkruisen van wat open veld duiken we vlak voor Schoonloo weer een stukje bos in. Hier heel veel blubber en plassen. We kunnen hier eigenlijk alleen maar via de berm lopen. Maar ook dat hoort erbij.

Omstreeks 14.45 uur arriveren we bij het café in Schoonloo. Onze fiets staat nog aan de overkant. Hedzer gaat lekker in het café zitten, alwaar hij een vijftal andere pieterpadloopsters tegenkomt. Wim stapt op de fiets om de tien kilometer naar Rolde en de auto te overbruggen. Onderweg nog een lekkere plensbui. De eerste vandaag. Hij treft het. Om 15.30 uur is hij met de auto in Schoonloo om Hedzer op te pikken. We rijden snel door richting Veenwouden en Kollumerzwaag. De 5e etappe zit erop. Een prachtige groene tocht, prima wandelweer en weer veel gezien. Heerlijk. Voor we uit elkaar gaan besluiten we zaterdag 22 januari - de volgende week dus - weer te gaan lopen. Etappe 6 : Schoonloo - Sleen.  En we nemen dan ook zelf koffie mee. Even uitproberen

Naar volgende etappe: Schoonloo-Sleen


 

fotoshow
Spoorlijntje Assen-Rolde-Stadskanaal

Boswachterij Gieten

Paardenmeisjes

Boswachterij Gieten

Boswachterij Gieten

Boswachterij Gieten

De drukke weg Rolde-Borger oversteken

Eentje heeft prachtige horens

Wim haalt de auto op