Header image  
de wandelsite van
Wim Alberts en Hedzer Kooistra
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 
Het Pieterpad

4e etappe

Zuidlaren-Rolde 16 km
Zaterdag 27 November 1999

Was de vorige etappe nog 22 km. Vandaag ‘slechts’ 16 km.  Zo zie je, alles went. De keuze valt opnieuw op het openbaar vervoer. Tot nu toe prima bevallen. Uiteraard ook vanwege de goede verbindingen tussen trein en bus. We zijn benieuwd hoe dit vandaag zal gaan.

Zoals inmiddels bekent stapt Wim in Veenwouden en Hedzer in Buitenpost op de trein naar Groningen. Daar moeten we een paar minuten wachten op de bus die ons naar Zuidlaren zal brengen. Daar moeten we starten voor de 4e etappe naar Rolde. We komen uiteindelijk om 9.30 uur in Zuidlaren aan en beginnen te lopen via de route die de roodwitte markering voor ons bepaald. Makkelijker kan een wandeling eigenlijk niet zijn. 

Vandaag belooft het opnieuw goed wandelweer te worden. Er is wel veel bewolking maar af en toe lukt het de zon er doorheen te prikken. Het zal een graad of 7 zijn.

Als we aan de noordkant om Zuidlaren heengelopen zijn gaan we richting het dal van de ‘Drentsche Aa’  waar dit heuse riviertje doorheen meandert. Een heel mooi gebied met deze echte beek. Langs het Siepelveen volgen we deels de beek. Ter hoogte van Schipborg moeten we er overheen. Een smal bruggetje is aanwezig. Zo smal dat je de indruk krijgt dat men het hier niet te druk wil laten worden. Maar het is wel heel fraai. Aan de andere kant volgen we nu een fietspad wat zich slingert tussen allerlei heidevelden. We menen de roep van patrijzen te horen. We komen uiteindelijk uit bij het Voorste Veen ten noorden van Gasteren. Een mooi stukje natuur met heidevelden, heuveltjes en vennetjes. Drenthe zoals we het zelf voor ogen hadden. Vroeger moet een groot deel van Drenthe er zo uit hebben gezien. Niet meer voor te stellen. Hoezo invloed van de mens! 

We gaan verder en lopen het dorp Gasteren binnen. Rust en ruimte. Dat is wat opvalt.  Maar dat kan ook veroorzaakt zijn vanwege het tijdstip: 12.05 uur. Dus alles dicht vanwege de middagrust. We zien hier ook het eerste winkeltje met een uitnodigende tekst voor Pieterpad wandelaars.  We hebben echter het nodige voer en drinken bij ons en zijn dus al voorzien. We hadden eerlijk gezegd ook geen winkeltjes verwacht op dit Drentse platteland.  

Als we Gasteren weer uitlopen begint het vandaag voor het eerst te regenen. En het blijft ook flink regenen. Als we na ongeveer een half uur het Balloërveld bereiken is het gelukkig weer droog. De zon probeert er weer doorheen te prikken, maar dat gaat moeizaam. Het lijkt wel of de aanwezige wolken ons vandaag geen straaltjes zonlicht meer gunnen. Op het Balloërveld zelf laat de zon zich toch nog even zien. Prachtig zijn dan ook direct de vele kleuren van bomen, heide en gras. Het levert een prachtig contrast op. Wat een invloed heeft de zon op je omgeving en op het leven.

Als we dit heideveld bijna doorgestoken zijn stuiten we op zogenaamde grafheuvels. Een ambtelijk bordje geeft aan dat het hier om monumentaal goed gaat. Dus voorzichtig. Voor het maken van een foto besluiten we een grafheuvel te beklimmen. Als we weer ‘beneden’ staan blijkt dat we niets vernield hebben. Dat gaat ook moeilijk.

Zo’n grafheuvel is wel een imposant gezicht. Het idee dat duizenden jaren geleden mensen dit gemaakt hebben met de middelen die ze toen hadden. Wel rijst bij ons de vraag of ze bij ontdekking niet gauw de zaak even omgespit hebben om te kijken of er in de heuvels wat te ontdekken viel!  Met een graafmachine een klusje van een paar uur! 

We lopen de heide van het Balloërveld verder over en als we de grens bereikt hebben zien we voor ons de kerktoren van Rolde. Toch mooi dat Nederland zoveel kerktorens heeft. Goede oriëntatiepunten. Zouden kerktorens daarom zo hoog zijn?  Ja dus. 

Via het Noorderes lopen we Rolde binnen. Bij binnenkomst valt direkt het oude station op. Dat lag vroeger aan het spoorlijntje Assen - Stadskanaal. Mooi om zo’n oud station als woonhuis te hebben. We komen aan in het ‘centrum’ van Rolde, zoekend naar de bushalte voor de bus richting Assen.

Ongeveer 300 meter links voor ons is de bushalte. Er staan al mensen bij te wachten, steeds kijkend naar links. Kennelijk verwacht men elk moment de bus. Als we bij deze bushalte arriveren, arriveert ook onze bus. Het klinkt onwerkelijk maar we kunnen gelijk door de inmiddels geopende deur de bus in lopen.  We roepen allebei "Vier strippen!"  De chauffeur stempelt onze strippenkaarten routinematig af. Zo te zien heeft hij dat wel vaker gedaan.

Voor we kunnen zitten op de door ons uitgezochte stoelen rijden we reeds richting Assen.  Als je nu nog twijfels zou hebben over het openbaar vervoer....! In Assen moeten we een minuut of twintig wachten op de trein naar Groningen. Een mooie gelegenheid om een mars te kopen. Lekker na de 16 kilometer van vandaag. Via Groningen met de trein naar Buitenpost en Veenwouden. Weer een heel geslaagde dag. We hebben weer veel van Drenthe en zijn inwoners gezien. Je zou bijna zelf een Drent willen zijn. 

We hebben in de trein ook alvast de volgende etappe besproken. Met name wanneer we deze gaan lopen. Probleem wordt de maand december. We lijken het allebei in deze maand druk te hebben en besluiten daarom december als wandelmaand over te slaan. Jammer, maar het kan niet anders.  In januari 2000 maar weer verder. Wat lijkt anderhalve maand dan ineens lang. Moeilijk hoor zo’n tijd zonder Pieterpad. Maar gelukkig hebben we in december Sinterklaas, Kerstmis en Oud&Nieuw. Die maand zal snel om zijn. Kunnen we gauw weer verder lopen!

Naar volgende etappe: Rolde-Schoonloo


 

fotoshow
9.30 uur start

 

Drensche Aa

 

Langs het Siepelveen

 

Bruggetje over Drensche Aa

 

Hunebed nabij Rolde

 

Het is herfst

 

Busje komt zo..