Header image  
de wandelsite van
Wim Alberts en Hedzer Kooistra
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 
Het Pieterpad

3e etappe

Groningen-Zuidlaren 22 km
Zaterdag 13 November 1999

Ook vandaag gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Wim op de trein in Veenwouden en in Buitenpost stapt Hedzer op richting station Groningen. Omdat het gerestaureerde station voor een deel weer opengesteld is besluiten we bij aankomst in Groningen eerst de stationshal te bezichtigen. En als we daar rond lopen zijn we blij met dit besluit, want we kijken onze ogen uit. Knap dat men dit station en met name de stationshal weer in originele staat kon restaureren. Daar rond lopend krijg je het gevoel een eeuw in de tijd terug te zijn. Duidelijk is er te zien dat men vroeger  onderscheid maakte tussen mannen en vrouwen en armen en welgestelden. Wat dat betreft is gelukkig het één en ander veranderd. In het midden van de stationshal een oude gietijzeren lamp, die kennelijk voor voldoende verlichting diende te zorgen. Grappig om juist in deze lamp een moderne ‘bespaarlamp’ te signaleren. Antiek en modern kunnen samen gaan. 

Omstreeks 10.00 uur beginnen we aan de 3e etappe van het Pieterpad. Het is wat winters weer. Mistvlagen, berijpte weilanden en bomen, bevroren plassen.  De temperatuur zal rond het vriespunt liggen. Vandaag een wandeltocht naar Zuidlaren. Afstand: 22 km. Vandaag verlaten we ook de provincie Groningen en gaan verder in de provincie Drenthe. We zijn vol verwachting. 

Vanaf het station moeten we eerst het spooremplacement oversteken via een loopbrug. Daarna lopen we door naar het Noord Willemskanaal. Een aantal kilometers langs het kanaal gelopen.  Onderweg prachtige uitzichten over het poldergebied, het Hoornse Meer en Paterswoldermeer. Mistvelden hingen over dit landschap en het water, wat een enigszins mystieke sfeer gaf.  Een eenzaam paard en wat schotse hooglanders waren het enige teken van leven wat we daar ontdekten. Nooit geweten dat aan de oostkant van de A-28 tussen Groningen en Haren zo'n stukje prachtige natuur aanwezig was. Wat een natuur en wat een rust. 

Rond 11.00 uur arriveren we bij de plaats Haren.  Het viaduct van de A-28 onderdoor en vandaar een ± 1,5 km lang stuk langs de A 28. Bij de voorbereiding van deze etappe hadden we geen hoge dunk van dit gedeelte, maar dat viel mee. Vanwege de mist was namelijk weinig van de snelweg ter zien. Opvallend was dat wanneer we tussen de mistflarden door wel de snelweg konden zien, verscheidene automobilisten claxonneerden en naar ons zwaaiden. Men herkende ons kennelijk als wandelaars van het Pieterpad. Grappig!

Via landgoed Sassenheim  - bosachtig gebied met diverse meertjes - kwamen we in Glimmen (12.15 uur) terecht. Opvallend de overgang van de Groninger klei naar de Drenthse zandgronden. Ook de weidse vergezichten van het Groninger platteland werden verruild voor het  beboste glooiende landschap van Drenthe. Een duidelijk merkbare overgang op een betrekkelijk korte afstand.

We lopen verder via enkele zandwegen met aan weerszijden prachtig in herfstkleuren getooide bomen. Via het natuurschap 'De Appelbergen' arriveren we omstreeks 13.30 uur aan de zuidkant van het 'Laarder Bos'. Een belangrijk punt, want hier steken we de provinciegrens over en lopen Drenthe in. Nog een kwartiertje lopen en we arriveren in het dorp Midlaren. In het dorp moeten we het Pieterpadboekje en de VVV-kaart raadplegen. De route is hier onvoldoende gemarkeerd. Zonder boekje of kaart wordt het gokken.  

Halverwege Midlaren en Zuidlaren op de Schutsweg attendeert een overdreven groot bord ons op een aanwezig hunebed. Gelet op de grootte van het bord moet het wel een bijzonder hunebed zijn. We wijken even van de route af om te gaan kijken. En inderdaad, het is een bijzonder hunebed. Hij lijkt ons nog vrij intact. Het meest opvallende is, dat vlak naast dit hunebed  we hebben het over beslist niet meer dan een halve meter  een oud en enigszins vervallen boerderijtje staat. Alsof het hunebed ergens bescherming tegen moest bieden. 

We lopen verder richting Zuidlaren. We zien de kerktoren al. Ons eindpunt voor vandaag. Het is nu nog slechts 2 km. Hoewel veel gezien en erg voldaan voelen we de benen wat strammer worden. Van blaren zoals bij de eerste twee etappes is geen sprake meer. Gelukkig maar, want die kunnen erg vervelend op spelen. Onze voeten zijn kennelijk al gewend aan de vele wandelkilometers.

Om 14.00 uur lopen we de Brink op in Zuidlaren. Eerst even kijken hoe laat de bus gaat. We hebben nog even de tijd dus....bij een even verderop staande oliebollenkraam ons vol overgave vergrepen aan een overdadig met slagroom gevulde oubliehoorn en een vette appelbeignet. Dat smaakt toch wel prettig na de 22 wandelkilometers. We hadden wel trek in wat zoetigheid.

We stappen om 14.30 uur in de bus (lijn 59) richting Groningen. Daar aangekomen met de trein verder naar respectievelijk Buitenpost en Veenwouden.  Het zit er helaas weer op.

Ook deze etappe was weer wonderschoon. Natuurlijk mede door het prachtige winterweer. Wat zie en ontdek je al wandelend toch veel dingen. We worden steeds enthousiaster over het Pieterpad. Het zal wel verslavend werken. Wel een prettige verslaving overigens.

Naar volgende etappe: Zuidlaren-Rolde


 

fotoshow
Noord Willemskanaal

 

 


Uitzicht over poldergebied

 


Richting Haren (Gn)

 

 


Via zandwegen...

 

 


Kruising Pieterpad/Drenthepad

 

 


Hunebed Midlaren