Header image  
de wandelsite van
Wim Alberts en Hedzer Kooistra
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 

Het Pieterpad

2e etappe
Winsum-Groningen 18 km
Vrijdag 29 Oktober 1999
 
Vandaag met het openbaar vervoer naar onze startplaats Winsum. Met de trein naar Groningen en daar overstappen richting Winsum. Prima verbinding. Wat is reizen met de trein toch heerlijk.

Om 09.25 uur startten we in Winsum met als doel en eindpunt het Groninger Station. Vandaag wat kilometertjes meer wandelen dan de 1e etappe en volgens het Pieterpadboekje met een heuse doorsteek in een weiland net buiten Winsum en bij Alinghuizen.

Hadden we de eerste etappe fraai wandelweer met veel zon en warmte. Vandaag echt herfstweer. Een geheel  bewolkte lucht waar steeds flinke buien uit vielen en een stevige noordwester. En fris!  Het zal een graad of 13 zijn geweest. Het weer heeft kennelijk invloed op de mens, want het was stil op straat. Maar goed, we hadden afgesproken om ongeacht de weersomstandigheden te gaan lopen. Qua kleding hadden we er rekening mee gehouden.

We moesten eerst een stukje vanaf het station naar de doorgaande weg lopen om de route weer op te kunnen pikken. Als je dan de eerste markering van het Pieterpad weer ziet krijg je toch wel de kriebels. Heerlijk. Wat een ontspannende bezigheid is dit toch. Hadden we jaren eerder moeten doen !

We lopen een stukje door Winsum in zuidelijke richting. Even voorbij de sportvelden gaan we rechtsaf en lopen de bebouwde kom uit. Volgens het boekje komen we uit bij een zogenaamd ‘kerkenpad’ waar men recht van overpad heeft. En inderdaad, even verderop wordt duidelijk aangegeven middels een houten aanwijzer ‘wandeling toegestaan’.  Als we kijken in de richting waar dit bord ons naar wijst, zien we weilanden met koeien en vooral veel blubber. Dat laatste komt waarschijnlijk door het regenachtige weer van de laatste tijd.  Nadat we het hek beklommen hebben beginnen we aan ‘ons recht van overpad’ dwars door het weiland.  Deels ligt er nog een klinkerpad wat helaas op veel plaatsen is overwoekerd door gras. Kennelijk zijn wandelaars hier in het weiland geen bijzonderheid, want wij zijn de aanwezige koeien absoluut geen blik waardig. Aan het eind van dit pad bij hoeve ‘Oldenzijl’ moeten we een ‘tweede hek in de drek’ over om het laatste deel van de doorsteek te voltooien. Na een paar honderd meter staan we, bevuild en nat door modder en regen, weer op een verharde weg. Wel leuk en afwisselend zo’n doorsteek!

Via kronkelende asfaltwegen richting Garnwerd. Opvallend hier de glooiingen in het landschap. We menen ter hoogte van ‘Weidelust’ duidelijk een oude rivierbedding in het landschap te zien liggen.  Volgens het Pieterpadboekje moet dit de ‘Oude Diepte’ zijn. Wonderlijk. Volgens de beschrijving begint ter hoogte van Alinghuizen een tweede doorsteek. Helaas, een aangebracht bord geeft aan dat de route enigszins gewijzigd is en een doorsteek niet mogelijk. We moeten de asfaltweg verder blijven volgen richting Garnwerd.

En dan sta je plotseling voor de ophaalbrug over het Reitdiep even voor Garnwerd. Een prachtig gezicht. Het is inmiddels 10.45 uur als we het dorp inlopen, na het Reitdiep overgestoken te hebben.  Met verwondering kijken we rond. Wie had zo’n prachtig en historisch dorpje verwacht boven in Groningen. Nauwe straatjes en kleine huisjes met piepkleine ruitjes en deurtjes. De mensen moeten vroeger een stuk kleiner geweest zijn. Ook een prachtige oude Hervormde Kerk is aanwezig.

Na wat links- en rechtsaf geslagen te hebben lopen we het dorp uit richting de buurtschappen Krassum, Oostum en Wierumerschouw. In Oostum op een terp staat een prachtig klein kerkje. Een brievenbus is hier niet nodig; de post wordt tussen de kerkdeur en het kozijn gefrommeld. Opvallend rond de kerk de vrij oude graven. Sommigen zelf nog uit de 19-eeuw. Kom je niet veel meer tegen in dit land. Bij het buurtschap Wierumerschouw steken we voor de tweede keer het Reitdiep over en lopen verder richting Wierum. Ook een buurtschap, verscholen tussen bomen. Een groene oase in het verder vlakke land. In de verte zien we de schoorsteen van het Kernfysisch Versneller Instituut op het Zernikecomplex van Groningen. Het lijkt of we er bijna zijn. Maar niets is minder waar. Een snelle berekening leert ons dat we nog zeker 8 kilometer moeten lopen voordat we bij het station Groningen zullen zijn. Verder dus maar. Wind en regen trotserend. Nergens een mogelijkheid even te schuilen  en te wachten tot de zoveelste zware bui  overgetrokken is.  Gewoon doorlopen. Na een minuut of twintig komen we aan bij het Van Starkenborghkanaal. We moeten ‘gedwongen’ pauzeren, want de brug staat open. We hopen dat het niet te lang duurt, want we koelen snel af bij het stilstaan. Na enkele minuten kunnen we verder en via de Paddepoelsterweg passeren we aan de oostkant het Zernikecomplex. Het ‘studiecentrum’ van Groningen. Onder de Rondweg-West door lopen we de wijk Selwerd binnen. We zijn nu binnen de bebouwde kom van Groningen. Nog een kilometer of 5. Het blijft maar regenen. De bebouwde kom geeft wel beschutting tegen de harde wind. En dat scheelt. Via de het Noorderplantsoen en de Boteringestraat naderen we de Grote Markt. Maar het regent steeds harder en de behoefte om  even te schuilen wordt groot. Bij de ingang van een parkeergarage kunnen we schuilen. We staan daar een minuut of vijftien. Buiten spoelt het nu werkelijk van de regen. We zien er nat en smerig uit. Voorbij gaande mensen kijken ons verbaasd aan. Een enkeling heeft in de gaten wie we zijn en wat we doen. Ze zwaaien, groeten of toeteren even. Ze zullen wel gedacht hebben.

Als de regen wat minder heftig wordt gaan we gauw verder. Nog een kilometer of twee. Via de Grote Markt en de Vismarkt komen we uiteindelijk bij het prachtige Groninger Museum met uitzicht op ons einddoel. Het station. Om 13.25 uur staan we op het perron en wachten op de trein richting Leeuwarden. Drijfnat en moddervuil, maar zeer voldaan. Ook het weer van deze dag was een dwarsdoorsnede van Nederland. Niet alleen het Pieterpad zelf !  Het heeft iets extra’s toegevoegd aan deze 2e etappe.  Omstreeks 14.30 uur zijn we beiden weer in eigen huis. Wat kan een warm bad of douche een schoon en goed gevoel geven.

Naar volgende etappe: Groningen-Zuidlaren


 

fotoshowOostum

 

 

 

 

 

Garnwerd...

 

 

 

 

 

 

Garnwerd...

 

 

 

 

 

 

 

van Starkenborgkanaal