Header image  
de wandelsite van
Wim Alberts en Hedzer Kooistra
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 

Het Pieterpad

1e etappe
Pieterburen-Winsum 11 km
Zaterdag 25 September 1999
   
Wat hebben we er de afgelopen maanden naar uitgekeken !  Vandaag zijn we gestart met het Pieterpad. Nog geen meter gelopen, maar toch al een magische klank Pieterpad !

Vandaag op onze startdag prachtig weer, veel zon en een graad of 18. Wat willen we nog meer! Met de auto rijden we eerst naar Winsum, waar we een fiets neerzetten om straks de auto weer op te kunnen halen uit Pieterburen. Daarna doorgereden naar Pieterburen. We hadden meerdere wandelaars en toeristen verwacht in dit gezellige dorp, maar we bleken de enige te zijn op de grote parkeerplaats. Het dorp zelf was kennelijk nog in volledige rust.

Om 08.50 uur starten we met deze wandeltocht bij de molen "De vier winden" bij de Oosterweg. Bij de bushalte aldaar een kandidaat-passagier van ‘arriva’ weggeplukt met het vriendelijke verzoek om een historische foto van ons te maken bij dit startpunt.  Ja... en dan begin je te lopen.  Het eerste wat ons opviel was het vele groen wat we daar in het ‘niets boven Groningen’ zagen. We hadden een kaler landschap verwacht met vergezichten tot de provinciegrenzen. Maar nee gewoon een mooi landschap. En wat een rust!  Na een paar kilometer gelopen te hebben ging het fout. We misten een aanwijzing die aangaf op de kruising rechtdoor te lopen. 

Echter, kort voor ons vertrek uit Pieterburen waren twee wandelaars eerder vertrokken en liepen ongeveer 300 meter voor ons. Wij al pratend erachteraan lopend.  Zij gingen bij die kruising rechtsaf de Dwarsweg op en wij, wij liepen al pratend er achteraan. Na een kilometer of 2 begonnen we het gevoel te krijgen fout te zitten. De twee wandelaars waren in geen velden of wegen meer te bekennen en het torentje van Eenrum stond achter ons in plaats van voor ons. Toen voor het eerst het Pieterpadboekje er maar bij gepakt. Via de Eenrumerstreek zijn we in het dorp Eenrum aangekomen alwaar we weer op route zaten. Een duidelijk leermoment voor ons.  Zelf op de markering letten en niet achter anderen aanlopen !  Achteraf concludeerden we zo’n 3 kilometer extra gelopen te hebben.

Een gezellig dorpje is Eenrum. Dit dorp is zelfs twee museums rijk.  Vervolgens verder richting Mensingeweer. Een klein dorpje gelegen aan de Mensingeweerster Loopdiep. In het dorp loop je langs deze vaart. Dit moet vroeger de doorgaande weg zijn geweest. Een mooi stukje.  Dan verder richting Winsum. Over een fietspad welke gelegen is achter bomenrijen en waar eerder genoemd ‘diep’ ons scheidt van de doorgaande weg. Na enkele kilometers buigt dit fietspad zich van de doorgaande weg af en duikt het vlakke land in. Wat een afwisseling in landschap en groen tot nu toe.  Uiteindelijk komen we uit bij het Winsumerdiep ten westen van Winsum. Hier op dit onbeschutte deel merken we voor het eerst dat het toch wel flink waait. En ook de vele kano’s die zich in dit water bevinden hebben duidelijk moeite om vooruit te komen en op koers te blijven. Op dat moment zijn wij blij dat we lopen en niet in zo’n kano zitten. In de verte zien we het bekende kanodorp Winsum voor ons opduiken. De laatste loodjes. Als je wandelen niet echt gewend bent is ineens 11+3= 14 km een aardige wandeling.

Om 11.30 uur arriveerden we op de plaats waar we eerder de fiets hadden neergezet. Deze stond er gelukkig nog!  Hedzer was zo vriendelijk om met behulp van de fiets de auto op te gaan halen in Pieterburen. Om 12.30 uur vertrokken we uit Winsum richting huis met de auto.

De kop is er af. We hebben een voldaan gevoel en kijken uit naar etappe nummer 2 !

Naar volgende etappe: Winsum-Groningen


 

 

 

Vlak voor de start...

 

 

Eindeloos groen...

 

 

 

De finish is in zicht...