Header image  
de wandelsite van
Wim Alberts en Hedzer Kooistra
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 

Het Jabikspaad

6e etappe
Irnsum - Heerenveen 24 km
Woensdag 18 april 2012

Als we omstreeks 8.05 uur de auto van Hedzer op de P-plaats nabij NS-station Grou-Jirnsum parkeren zijn we het er inmiddels over eens om te gaan lopen naar ons startpunt van vandaag; Jirnsum. We moeten namelijk anders ruim 20 minuten op bus lijn 28 wachten. Dit betekent, dat de wandelafstand voor vandaag niet 24 km maar 27 km wordt.  En dat is te overzien.

Rond 8.40 uur passeren we ons startpunt nabij It Kampke aan de oude Rijksweg in Jirnsum. Even eerder haalde bus lijn 28 ons in om te verdwijnen in de richting van Akkrum. Ook wij moeten via de oude Rijksweg in de richting van Akkrum. We kunnen ons amper voorstellen, dat nauwelijks 50 jaar geleden bijna al het noord-zuid verkeer over deze Rijksweg kwam en weer vertrok. Wat is er veel veranderd in krap een halve eeuw tijd.

We volgen de oude Rijksweg door het prachtige plaatsje Jirnsum waar duidelijk is te zien dat het van oorsprong uit lintbebouwing bestond. Veel verschillende en oude pandjes pronken langs de weg. Opvallend zijn enkele grote statige panden. Waarschijnlijk ooit bewoond door de notabelen van het dorp. Nu ‘teruggegeven aan de huidige bewoners van het dorp’. We tellen drie kerken, waarvan er twee zo op het oog buiten bedrijf zijn. Verschillende stijlen van bouw voorkomt dat we de kerken met elkaar vergelijken. Het appel en perenverhaal. De klok wijst 8.55 uur aan als we het dorp achter ons laten.

We volgen verder de oude Rijksweg in de richting van het in de tweede wereldoorlog strategische punt ‘De Oude Schouw’. De plek waar de oude Rijksweg het bekende Pr. Margrietkanaal kruist door middel van een hoge brug. Naar beneden kijkend is goed te zien, dat de oorspronkelijke weg vroeger via een soort van pontonbrug het water kruiste. Verschillende oude gebouwen zijn op hun plaats blijven staan en bevestigen dit vermoeden. Eén van deze gebouwen is het gebouw “De Oude Schouw”, een beroemde waterherberg. Een plek waar veel Friezen uit deze omgeving elkaar hebben ontmoet en leren kennen en vervolgens verder samen het leven zijn binnengestapt. En zo sta je turend van de hoge brug over het kanaal eigenlijk naar een bijzonder stukje cultuurhistorie te kijken van dit mooie stukje Friesland.

We volgen verder de oude Rijksweg met zijn aanliggende fraaie monumentale ‘kop-hals-rompboerderijen’ en stappen rond 9.35 uur het waterdorp Akkrum binnen. Het zonnetje begint door de aanwezige bewolking heen te prikken en toont daardoor direct een kleurrijke wereld.  Rechts voor de brug een in alle pracht en praal gerenoveerd brugwachterhuis en over de brug aan de linkerkant de prachtig monumentale Coopersburg. Een samenstel van woninkjes gebouwd in 1900 en bedoeld voor ouderen van dagen. De laatste jaren wordt het echter hoofdzakelijk gebruikt door tweepersoons huishoudens. Een werkelijk schitterende locatie om te wonen.

We wandelen verder door het centrum van Akkrum met al zijn diverse winkels en winkeltjes. Aan de rechterkant het koepeltje “Welgelegen” uit de achttiende eeuw. Na een paar honderd meter staan we voor de nieuwe onderdoorgang van de spoorlijn Zwolle – Leeuwarden. Even voor de onderdoorgang staat een fraaie bank met uitzicht op het haventje aan de Boorne. We besluiten om hier in de zon en met het fraaie uitzicht van een kop koffie te gaan genieten. Een heerlijk rustmoment. Een intercity zoeft een paar meter hoger ons voorbij richting Heerenveen en Zwolle. Nieuwsgierige meeuwen proberen ons brood af te troggelen. Voor een deel lukt dit. We hebben er een paar gevleugelde vrienden bij gekregen.

We wandelen verder in de richting van het pittoreske Aldeboarn aan de rivier De Boorne. Via de watertoren van het dorpje Nes vinden we al snel de aansluiting met deze rivier en zien we voor ons het fraaie Aldeboarn liggen. Zijn ietwat scheef staande toren valt direct op. We volgende de smalle verharde weg langs de enigszins slingerende Boorne en wandelen om 11.00uur het prachtige dorpje binnen. Al wandelend kijken we onze ogen uit naar al die fraaie pandjes en dorpsgezichten en het zo fraaie riviertje De Boorne. Jaarlijks vindt hier na de zomer de beroemde gondeloptochten plaats op de rivier wanneer het donker is. Hier wandelend is er niet veel inspanning voor nodig om daar een beeld bij te krijgen. Zo’n gondeloptocht op De Boorne moet absoluut een prachtige ervaring zijn om bij te wonen.

In het centrum van het dorp liggen enkele oude schouwen en tjalken in het water te pronken. Het geheel heeft wel iets van de wereld van Anton Pieck. En het zonnetje daarbij geeft alles nog extra fleur en kleur.

Even verderop steken we De Boorne over en lopen aan de overkant in tegengestelde richting naar de doorgaande weg. We steken deze over en wandelen via de Fjûrlânswei in de richting van het ´gedooggebied voor ganzen´. Even verderop slaan we rechtsaf het fietspad op richting Haskerdyken en zien we in alle richtingen verre horizonnen. Rechts in de verte vlucht een ree van ons vandaan. Hij vertrouwt het kennelijk niet helemaal. Na ruim anderhalve kilometer mondt het fietspad uit bij de oude Van Sminiaweg. De oude weg tussen Akkrum-Aldeboarn en Heerenveen. Op de T-splitsing besluiten we een kleine koffie- en lunchpauze te houden. Aan de drie weerszijden staan imposante oude kop-hals-rompboerderijen die de bedrijfsbestemming hebben verloren en zijn omgebouwd tot prachtige en statige woonboerderijen. Een lust voor het oog. Eén van de bewoners heeft ons kennelijk opgemerkt en komt naar buiten om contact met ons te zoeken. Nadat we hebben uitgelegd wie we zijn, wat we doen en waarom we hier pauzeren, wenst hij ons vriendelijk een fijne wandeldag toe en roept nog even ter bevestiging naar ons: “Lekkerwandelen.nl  was het toch?”

We slaan linksaf en volgen de Van Sminiaweg en zien in de verte het buurtschap Haskerdyken. De wereld om ons heen is prachtig en als je er oog voor hebt ook veelzijdig. Rechts zit een schaap met zijn kop klem  in een traliehekwerk. Het lukt het dier niet om zichzelf te bevrijden. We helpen een handje en even later loopt het dier blijmoedig te mekkeren alsof er niets gebeurd is.

Na ruim drie kwartier lopen komen we uit bij de voormalige Rijksweg Heerenveen – Akkrum. Als we op deze inmiddels uiterst rustige Rijksweg staan zien we duidelijk drie generaties wegen van de verbinding Heerenveen – Leeuwarden. Allereerst de waarschijnlijk aller-oudste en smalle weg direct voor de grote monumentale boerderijen langs; vervolgens enkele tientallen meters naar het westen toe de twee-baans Rijksweg die tot omstreeks eind jaren tachtig in gebruik was; en vervolgens weer zo’n honderd meter naar het westen de A32. Een heel bijzonder verschijnsel vindt Wim.

Na passage over de verderop gelegen oude Hooibrug gaan rechtsaf en we direct onder de A32 door en slaan linksaf richting Nieuwebrug. Een lang en voornamelijk rechtstuk weg voert ons langs vele huizen en doorkijkjes op de er achter gelegen spoorlijn en het kanaal. Niet het fraaiste stuk van vandaag. Omstreeks 13.20 uur passeren we het bord bebouwde kom Heerenveen. Einddoel van vandaag. We moeten nog een kleine anderhalve kilometer tot het NS-station. En vandaar met de trein terug richting Grou-Jirnsum.

We verheugen ons op de volgende wandeltocht. En dat zal een bijzondere worden, namelijk met een groep van 10 wandelaars voor elf dagen naar Marokko om daar zeven dagen een trekking te gaan doen in het Siriousgebergte ten zuiden van de Hoge Atlas. We vertrekken hiervoor op donderdag 26 april vanaf Weeze (Dusseldorf) naar Marrakech, één van de vier Koningssteden van Marokko, en komen weer terug op zondag 6 mei. We zien uit naar deze bijzondere wandelervaring in Marokko op een hoogte tussen 1800 en 2700 meter.

En daarna? Ja, daarna gewoon weer de volgende en 7e etappe van het Jabikspaad: Heerenveen NS – Oldemarkt. Ook daar kijken we naar uit!

7e etapepe Heerenveen -Oldemarkt

 


 

fotoshow