Header image  
de wandelsite van
Wim Alberts en Hedzer Kooistra
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 

Het Jabikspaad

5e etappe
Leeuwarden - Irnsum 18 km
Dinsdag 27 december2011

Dinsdag 27 december, een mooi moment om te gaan wandelen. De kerstcalorieën van de afgelopen dagen op ontspannen en eenvoudige wijze proberen kwijt te raken en alvast relaxen voor de 28ste december, de verjaringsdag van Wim. Zijn 57ste alweer. Hijzelf verkondigt, aan iedereen die het horen wil, dat de meeste mensen hem minstens 10 jaar jonger schatten. Maar och …… hier zal “de wens waarschijnlijk de vader van zijn gedachte zijn……!”

Het is net half negen geweest als we de auto van Hedzer aan de ‘stille kant’ van NS-station Leeuwarden parkeren. Een half uurtje eerder is de auto van Wim nabij de eindbestemming geparkeerd; It Kampke te Jirnsum. En zo starten we aan de alweer 5e etappe van het Jabikspaad. Vandaag een tocht van slechts 18 km. De bewolking overheerst, maar het is gelukkig wel droog. De temperatuur zal rond de 5 graden zijn. We hebben er zin in. Weer een ontmoeting met het prachtige en historische landschap van Friesland.

Via de Verlengde Schrans, overgaand in de Schrans en ooit de toegangsweg vanuit Heerenveen, wandelen we langs allerlei fraaie en oude pandjes en geveltjes, grote en kleine winkeltjes. Een beslist levendig deel van Leeuwarden. We merken wel, dat op dit tijdstip de stad aan het ontwaken is. Veel verkeer van en naar de binnenstad en het station. Het station wat “Ljouwert”  - zoals de Friezen zelf zeggen -  een snelle verbinding geeft met de rest van het land. In ongeveer 2½ uur in Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en het politieke centrum van Nederland ‘s Gravenhage. En straks zal via de Hanzespoorlijn de stad Amsterdam zelfs een kwartiertje dichter bij Friesland komen te liggen. Toch leuk voor die Amsterdammers. Voelen zij zich ook wat meer verbonden met de rest van de wereld! 

Via een vrij nieuwe en moderne fiets- en voetgangerstunnel onder de zuidelijke rondweg Aldlansdyk verlaten we Leeuwarden en wandelen richting Goutum. Wandelend over de oude Leeuwarder toegangsweg stappen we vrij snel Goutum aan de zuidkant weer uit om via de eeuwenoude Wargeasterdyk verder te gaan richting het prachtige plaatsje Wirdum. Als we onder het viaduct van de Wâldwei doorgewandeld zijn slaan we rechtsaf om via een fietspad, “afgesloten” met een stalen veerooster, door de landerijen met oude boerderijen en arbeidershuisjes Wirdum te naderen. Het dorp met zijn markante oude toren is van verre te onderscheiden. Links en rechts weidevogels en zelfs wat actieve boeren. Naast een fraai vrijstaand arbeidershuisje een even fraaie dienstauto van Het Friese Land. Zo kun je lang in je eigen woning blijven wonen. En dat wil eigenlijk toch iedereen.

Even na 10.00 uur stappen we Wirdum binnen en direct vallen de oude boerderijen en huisjes op. Veelal gebouwd met de bekende en wereldberoemde Friese geeltjes. Het geheel ademt een bijzondere sfeer uit, alsof de tijd heeft stil gestaan. Wandelend en genietend doorkruisen we de Hoofdstraat. Bijzonder fraai allemaal. Bij het bruggetje besluiten we gebruik te maken van de geplaatste houten bank om koffie te drinken en wat te eten. De klok geeft ‘bijna’ half elf aan.

We wandelen verder via eeuwenoude weggen en weggetjes. Om ons heen verre horizonnen met hier en daar horizonvervuilende moderne gebouwen die hier eigenlijk niet passen. Maar ook hier schrijdt de tijd voort en overspoeld de moderne tijd het plattelandsleven. Ach……je zal je brood er maar mee moeten verdienen. Ook belangrijk! Dan kijk je daar waarschijnlijk anders tegen aan.

Vlak voor het dorpje Idaerd slaan we rechtsaf, wandelen via opnieuw een tunnel onder de A32 door en zien voor ons het dorp Reduzum. Ook hier een fraai dorp met historische panden en kerk. Een lust om hier doorheen te wandelen. Het geeft, net als in Wirdum, een goede indruk van het vrije en ruimtelijke leven van de Friezen. Toen, maar ook nu. Welk kind zou hier nou niet willen opgroeien? Ruimte, vrijheid en veiligheid. Prachtig.

Bij de oude tweebaansweg Heerenveen – Leeuwarden slaan we linksaf. We beginnen aan het laatste wandelgedeelte van vandaag, het stuk richting Jirnsum. Bij de gemeenschapswindmolen van Reduzum gaan we opnieuw via een tunnel onder de weg A32 - Sneek door. Even verderop slaan we linksaf, steken de weg over en wandelen een oud weggetje op richting Friens. Een piepklein dorpje langs de oude weg naar Jirnsum. Ook hier veel ruimte en vrijheid en diverse oude panden en boerderijen.  Een terpkerkje, hier was eeuwen geleden de dijk langs de Middelzee, completeert het geheel. Je krijgt een aardige indruk van dit dorpje en zijn omgeving zoals het ooit in de tijd van de Middelzee moet zijn geweest. Via een boerenerf en een bruggetje verlaten we Friens en zien we voor ons de oude en hoge stalen zendmast van Jirnsum staan. Momenteel weer in gebruik vanwege de brand afgelopen zomer in de zender van Hoogersmilde.

We volgen een oud betonnen weggetje, wat na een paar honderd meter overgaat in een fiets- cq schelpenpaadje. Wel moet eerst een houten hek worden geopend. Zo blijven de schapen op hun eigen ‘hiem’.

Na ruim een kilometer komen we uit bij de toegangsweg vanuit Grou richting Jirnsum. Nog een paar honderd meter en we staan weer bij de auto van Wim.
Blauwe wolkenluchten, zo kenmerkend voor dit Friesland, hebben we vandaag niet gezien. Wel veel historie en die bijna oneindige groene landschappen, vergezichten en horizonnen. Op en top Friesland dus. De klok wijst 12.45 uur aan als we bij de auto aankomen. Hoewel veel mooie dingen gezien en ontdekt, was het vandaag niet de allermooiste wandeltocht. Maar ach……… het kan niet altijd wandelfeest zijn!

6e etappe Irnsum - Heerenveen

 


 

fotoshow