Header image  
de wandelsite van
Wim Alberts en Hedzer Kooistra
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 

Het Jabikspaad

Welkom

Het Jabikspaad is veelzijdig: het is een aaneenschakeling van geschiedenissen  van de mensen die Noord Nederland gemaakt hebben tot wat het nu is. Het pad begint in Sint-Jacobiparochie  dat zo’n 500 jaar geleden werd gesticht op een plaats waarvan Plinius naar huis schreef: “een erbarmelijk land waar de bewoners wonen op terpen waar zij in hun hutten hun verstijfde ledematen verwarmen aan een vuur van gedroogd slik”.

Het pad eindigt bij de deftige koopmanshuizen in het prachtige Hanze stadje Hasselt. Het Jabikspaad loopt zowel door gebieden waar de veeteelt verheven is tot de hoogste productie ter wereld als door het veenplassengebied ten zuiden van de Linde, waar de oudste comfortabele dakbedekking nog steeds wordt geteeld en gekoesterd.

Het Jabikspaad loopt ook nog eens door drie taalgebieden.
Het Jabikspaad is geïnitieerd op de geschiedenis van de eerste boeteling die vanuit Friesland ter pelgrimage werd weggestuurd.

Het Jabikspaad is een op zichzelf staande route, maar kan voor U de eerste stap zijn naar een hoger doel.
Voor fietsers zijn het 130 km en voor wandelaars 20 km meer.

De route is, ter ondersteuning van beschrijving en kaart, in het veld gemarkeerd met een blauw vierkant waarop een gele wulk is geprojecteerd.

Bron: "Het Jabikspaad " wandel en fietsroute.
ISBN-nr: 90-3301163-8

 


 

Het jabikspaad