Header image  
de wandelsite van
Wim Alberts en Hedzer Kooistra
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 

Handelsweg

Welkom

De keuze voor de LAW-route “De Handelsweg” was eigenlijk snel gemaakt.
Voerde het “Drenthepad” ons door één van de meest rustige en idyllische provincies van Nederland, een “buitenlands” avontuur begon de aandacht te trekken. Slechts voor een deel een “buitenlands” avontuur, omdat de 229 km lange Handelsweg door zowel Duitsland als Nederland voert. Een gemeenschappelijk Nederlands - Duits project dus. Wij wandelaars juichen dat uiteraard van harte toe. Het geeft een extra dimensie aan het lange-afstand-wandelen en maakt het geheel avontuurlijker!

De Handelsweg is een combinatie van de oude wandelwegen “E11 – Töddenweg – Marskramerpad I”. De lange-afstands-route van Osnabrück in Nedersaksen naar de oude hanzestad Deventer aan de IJssel. Een 229 km lange wandelroute over oude handelswegen door een gebied met landschappelijke schoonheid en een groot aantal bezienswaardigheden. “Voor de echte wandelaar een landschappelijke, toeristische en culturele attractie”, aldus het gidsboekje. Daarbij valt te denken aan o.a. hunebedden, esgronden, verkeersverbindingen zoals spoorlijnen, kanalen; beken, straten, wegen, werkplaatsen zoals steengroeves, kolenmijnen, molens en tenslotte het wonen op boerderijen, in dorpen en in steden. In de plaatsen leven en wonen de mensen met hun taal, hun gebruiken, hun geloof en hun feesten.

De wandelaars op de Handelsweg trekken door dit eeuwenoude natuur- en cultuurlandschap.
En op deze wijze volgen zij de historische sporen uit de Middeleeuwen van de Tödden, Hollandgänger, maar ook van de kooplieden uit de hanzesteden. Zij gingen vanuit en door Westfalen te voet, met karren en wagens of met koetsen richting het voor die tijd belangrijkste handelscentrum aan de IJssel.
En wij, wij doen dat vele eeuwen later nog eens over.
Een avontuur en ontdekkingstocht!

Bron: Handelsweg 2001